Att tänka på

Golden retriever är en apporterande fågelhund

Funderingar på att skaffa valp? Kul! Det är fantastiskt givande att ha hund och så mysigt med en valp! MEN det medför även en hel del passning, uppfostran och framför allt medvetenhet hos dig som valpköpare vad det innebär att hämta hem en liten valp. Det är stort och långsiktigt åtagande, mycket tid och energi går åt att lära din valp allt den behöver för att bli den bästa familjemedlem den kan bli. Innan du kontaktar oss för intresse att köpa valp ber vi dig läsa och begrunda det som står på denna sida.

Observera att vi aldrig lovar bort en valp utan att vi fått träffa dig och din familj först!


För att du och din valp ska få bästa möjliga förutsättningar så är det viktigt att vi träffas före ett eventuellt valpköp från oss.
Vi tycker att det är viktigt att det finns ett ömsesidigt förtroende mellan oss och våra valpköpare, dels för att vi ska kunna finnas till hands om och när ni behöver men även för att vi som uppfödare ska kunna följa valparna och se hur de fortsätter att utvecklas i vuxen ålder. Vi ser att det är viktigt att du engagerar dig i din hunds hälsa och välmående kontinuerligt. Vi förväntar oss därför att du röntgar din hunds höfter och armbågar vid ca ett års ålder, innan ni påbörjar eventuell tuffare fysisk träning så att du har koll på din hunds hälsostatus. Vi vill även att du genomför något form av mentaltest, det kan vara MH, BPH eller FB-R, med din hund mellan 1-2 års ålder så att du har koll på hur hunden reagerar inför olika typer av situationer och så att du vet hur du bäst stöttar och hjälper din hund och ger den det bästa liv den kan få. 

Ovanstående är naturligtvis även av stor vikt för oss som uppfödare då vi vill kunna följa upp valparna och
löpande utvärdera vår avel så att vi kan göra ett så bra avelsarbete som möjligt! 

Fundera även på följande:
 - Vem är hemma med valpen den första tiden? En liten valp kräver mycket passning såväl som miljö- och socialträning i början och kan inte lämnas ensam längre stunder.
 - Är alla i familjen med på tåget och överens om att ni ska skaffa hund, det är inte ovanligt att en Golden Retriever lever upp till 15 års ålder och ibland längre än så, så det är ett långt åtagande.
 - En Golden Retriever är avlad för att vilja bära på saker, inte sällan innebär det husses eller mattes skor eller kläder när man är inomhus eller pinnar, grenar eller ibland hela träd när man är utomhus. Ser man framför sig att det kan bli jobbigt så bör man överväga en annan ras.
 - Har ni små barn? Barn ska inte lämnas ensamma med hundar, dessutom har valpen sylvassa tänder i början och den utforskar sin omvärld med munnen vilket kan leda till obehag. Om detta upplevs som problem, är det kanske läge att avvakta med att skaffa hund tills barnen är äldre.
 - En Golden Retriever är en apporterande fågelhund, med andra ord en jakthund, vilket gör att den har ett stort intresse för viltfågel och därtill ofta stor passion för vatten och att simma. Vill man ha en stillsam familjehund som inte kräver så mycket stimulans så föreslår bör ni återigen överväga en annan ras. 
 -  Det kostar en hel del att ha hund! Försäkring, vaccinationer, 1-årsröntgen och andra veterinärbesök när olyckan är framme, foder, godis, koppel och skålar. Ja det kan springa iväg en hel del och ta en rejäl kaka i plånboken.
- Den som har för avsikt att arbeta med sin hund på något av alla de sätt som det finns möjlighet till
med en golden har alltid företräde vid valpköp hos oss!

Sist men inte minst, en väluppfostrad och frisk hund är verkligen en vän för livet och skänker massor av glädje och fantastiska stunder!

  • Svenska Kennelklubben